Хомеопатија у спорту

Професионални спортисти су по правилу изложени великим физичким, али и психичким оптерећењима током своје каријере.

Разне врсте повреда локомоторног система (мишићи, кости, зглобови, тетиве и друге мекоткивне структуре) саставни су део свакодневног живота једног спортисте.

Међутим, то је само део проблема са којима се суочавају спортисти. Велики проблем представља пад имунитета, као резултат интензивних тренинга. Такође, често долази и до појаве синдрома претренираности, “burnout” синдрома, поремећаја спавања, као и до разних поремећаја психичке природе (депресија, поремећај расположења, анксиозност, губитак самопоуздања).

Ово су само неки примери најчешћих здравствених проблема са којима се спортисти суочавају.

Колико може хомеопатија да помогне?

Терапија хомеопатским лековима може не само да ублажи постојеће симптоме које спортисти осећају, већ и да доведе до потпуног излечења. Осим тога, ова метода може да омогући значајно бржи опоравак спортисте након претрпљене повреде.

Спортисти који имају неко од хроничних обољења (дијабетес, астма, алергије, кожна обољења и друго) такође могу да се лече хомеопатским лековима. На тај начин могу временом да смање или чак укину постојећу терапију класичним лековима, уз претходну консултацију са својим лекаром специјалистом.

Ублажавање или елиминација постојећих тегоба често прати побољшање физичке спремности, без икаквих нежељених ефеката.

Важно је напоменути да хомеопатски лекови не могу да буду узрок позитивног допинг теста!

 С обзиром да сам једини специјалиста спортске медицине и хомеопата у Београду и Србији (а и шире), потрудићу се да ову тему детаљније приближим свима заинтересованима у неком од наредних текстова.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *