homeopathy, natural medicine, medicine-1079808.jpg

Укратко о хомеопатији

За почетак, желео бих да нагласим неколико основних чињеница о хомеопатији и хомеопатском начину лечења, посебно за све заинтересоване којима је ова врста лечења потпуна новост и велика непознаница.

Немачки лекар и фармацеут, Самуел Ханеман је “отац” хомеопатије. Све је почело крајем 18. и почетком 19. века. Дакле, хомеопатија није настала у Индији или Кини, већ у срцу Европе. Данас хомеопатску терапију користи око пола милијарде људи широм планете.

Хомеопатија негује холистички, односно, свеобухватни приступ лечењу. Не лечи се одређено обољење, већ човек у целини. Simila similibus curentur(прев: слично се сличним лечи) означава основни закон хомеопатије.

Захваљујући холистичком приступу, али и особинама самих хомеопатских лекова, хомеопатском терапијом се могу излечити многа хронична обољења, за која класична медицина нема решење.

За терапију се користе хомеопатски лекови, направљени од тинктура биљног, животињског и минералног порекла. Дакле, лекови су искључиво природног порекла.

Веома важна особина хомеопатских лекова је нешкодљивост, нема нежељених ефеката за пацијента, а могу да се користе у акутној и хроничној терапији. Осим тога, хомеопатска терапија може да се комбинује и са другим врстама лечења.

Многе државе у свету су признале и подржавају развој хомеопатије. СЗО је такође признала као важну терапијску дисциплину. Још 1997. године, ЕУ је такође признала ову терапијску методу и одредила прописе о стандардизацији лекова и начину преписивања.

Данас, стотине хиљада лекара успешно практикују хомеопатију широм света, од Индије и Русије, преко земаља ЕУ, све до Бразила, Мексика, САД и Канаде.

У наредним текстовима, покушаћу да представим хомеопатију на што практичнији начин, заснован на сопственом радном искуству, укључујући и различита обољења која се успешно лече овом терапијском методом.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *